12 sept 2008

11 DE SETEMBRE VIST DES DE PALS

Un cop acabat l’estiu i les vacances, el setembre és l’època de tornar-nos a posar les piles. La Diada Nacional és sempre una bona ocasió per a reprendre amb força renovada i esperit positiu els reptes que tenim al davant.

L’onze de setembre és una data emblemàtica per a catalanes i catalans. En la nostra Diada, commemorem la derrota de Catalunya el 1714 a mans de Felip V de Borbó. Aquest fet va significar perdre les llibertats nacionals, i la llengua i la cultura catalanes van passar a ser prohibides i perseguides.

El que celebrem, però, no és la derrota, sinó l’esperit de lluita i resistència que hem sabut mantenir els catalans malgrat totes les adversitats que hem viscut i els obstacles que ens han volgut posar.

En el marc polític català, aquesta Diada vindrà marcada per un tema del qual tots hem sentit a parlar molts aquests dies: el finançament de Catalunya. És veritat que a vegades cansa sentir els polítics donant voltes i voltes al mateix tema per acabar “fent el que volen”. Però la qüestió del finançament és realment important: ens afecta de manera directa a totes les administracions (i, per tant, també a l’ajuntament de Pals), i de manera més indirecta a totes les nostres butxaques!

En efecte, millorar el finançament de Catalunya és la clau perquè les administracions puguem millorar els serveis que oferim als nostres ciutadans. I els temes no són menors: calen més recursos per escurçar les llistes d’espera als hospitals, fan falta més diners per poder garantir un bon nivell educatiu a les escoles, calen més inversions públiques per poder estimular l’economia i pal·liar la crisi actual, etc. En definitiva, reclamem un sistema de finançament més just i proporcional al que Catalunya aporta a l’Estat.

Tornant a Pals, des de l’Ajuntament també ens toca reprendre el curs polític amb energies renovades i molta dedicació. Com podreu veure en aquestes pàgines, hem tingut un estiu amb molts actes culturals, a més de les ja tradicionals sardanes, balls i la Festa Major. Per cert, voldria des d’aquí felicitar els veïns de Samària per la seva iniciativa de recuperar els actes de festa major al seu barri, als quals vaig assistir i em van agradar molt!

D’altra banda, hem continuat la nostra tasca diària amb actuacions de millora de senyalitzacions en barris, eliminació i re-ubicació de les zones blaves, acondicionament de camins, seguiment de les obres del Centre Cívic, etc... I seguim treballant en temes de gran importància pel poble, però que per la seva naturalesa porten més temps, com són la nova Escola Bressol o el projecte de futur Parc Natural.

En fi, que la Diada ens serveixi a tots per a agafar forces i continuar lluitant! Aquest ha de ser l’autèntic esperit de l’11 de Setembre, l’autèntic esperit dels catalans!