18 may 2008

DESASTRES NATURALS

Els últims aconteixements naturals succeïts a la regió del sud-est asiàtic han estat realment estremidors. Primer, el cicló Nargis que afectà la regió del delta d’Irawadi, a Myanmar, el dia 2 de Maig, que deixà un balanç provisional de 70.000 morts; i només una setmana més tard, el terratrèmol de 7,9 graus a la Xina, que ha assolat la província de Sichuan i que comptabilitza gairebé 30.000 morts segons dades oficials.

Aquestes xifres adquireixen magnituds tals, que ja no som conscients de què signifiquen, mentre les informacions diàries que n’anuncien l’augment en milers acaben esdevenint un mer rànquing noticiari permanentment a l’alça. És cert que no ens podem ni imaginar què representa un desastre com aquest. A Catalunya i a Espanya tenim la sort de tenir una climatologia i unes condicions geològiques vertaderament privilegiades, i no ens n’adonem fins que veiem que no tothom té la mateixa sort.

Impotència i tristesa són dels sentiments que primer sorgeixen en llegir notícies com aquestes. Amb tot, encara que sigui poc el que puguem fer, cal que ho fem.

Primer de tot, hem d’informar-nos. La xarxa ens ofereix múltiples fonts per conèixer aquestes regions, les zones més castigades, els principals reptes que ara hauran d’afrontar... Conèixer una mica més la seva realitat ens desperta l’empatia i ens fa més humans.

Un cop assabentats, seria bo col·laborar. La pàgina web de la Creu Roja, i en especial la de la seva divisió internacional, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, ens donen diverses vies per ajudar o fer donatius als seus projectes de reducció de l’impacte de desastres. A més, també ens aporten un feedback de la nostra ajuda, com el que extrec de la seva web, que ens informa que “el passat dijous 15 de maig la Creu Roja a Catalunya i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament van fer l’enviament de 15 tones d’ajut humanitària amb 720 kits d’higiene, 1.260 kits de cuina i 1.500 tendals de plàstic amb destí cap a Myanmar”.

Hi ha moltes maneres de col·laborar, i totes elles són mostra de la necessària solidaritat que hem de demostrar envers els més desafortunats. El més important és no restar passiu davant el sofriment aliè, i ser conscients que tota ajuda, per petita que sigui, pot ser vital.